Animalia.pl :: Internetowy serwis o zwierzętach, sklep zoologiczny

piątek, 25 kwietnia 2014
 


Towary: 0 szt.
Wartość: 0.00 zł
Zaloguj się
Nowy użytkownik
Koty - karmy i akcesoria dla kotów
Psy - karmy i akcesoria dla psów
Konie i jeździectwo - sprzęt i akcesoria
Rybki - karmy i akcesoria akwarystyczne
Ptaki - karmy i akcesoria dla ptaków
Gryzonie - karmy i akcesoria dla gryzoni
Króliki - karmy i akcesoria dla królików
Gady i płazy- karmy i akcesoria dla gadów i płazów
Fretki - karmy i akcesoria dla tchórzofretek
Stawy i oczka wodne - akcesoria do wyposażenia i pielęgnacji
Stawy i oczka wodne - akcesoria do wyposażenia i pielęgnacji

Cukrzyca u psów

Autor: Agnieszka Pawłowska, 2009-02-03
Cukrzyca, zarówno u ludzi jak i u zwierząt jest chorobą w zazwyczaj nieuleczalną. Mimo iż jak na razie nie wynaleziono lekarstwa, które gwarantowałoby ustąpienie choroby, odpowiednie leczenie, może zapewnić zwierzęciu należyty komfort życia. Mimo, że choroba może dotyczyć psów różnych ras w różnym wieku, najczęściej chorują sznaucery miniaturowe, pudle, jamniki, beagle i labradory między szóstym, a ósmym rokiem życia. Niestety mieszańce również mają skłonności do tego zaburzenia. Cukrzyca przejściowa i odwracalna zdarza się u psów bardzo rzadko. Niekiedy występuje u wysterylizowanych suk, bądź u zwierząt leczonych przez krótki czas lekami z grupy glikokortykosteroidów, jednak w tych przypadkach występuje zazwyczaj w postaci subklinicznej, bez wyraźnych zewnętrznych objawów.

Cukrzyca jest schorzeniem, polegającym na utraci e możliwości prawidłowego kontrolowania poziomu cukru we krwi, co w konsekwencji doprowadza do dalszej kaskady zaburzeń takich jak: zachwianie gospodarki węglowodanowej, tłuszczowej, białkowej oraz kwasowo – zasadowej w organizmie. Pociąga to za sobą stopniowe uszkodzenia wielu tkanek, narządów i układów, między innymi układu moczowego, nerwowego, wątroby, serca czy oczu. Najprościej rzecz ujmując problem polega na tym, iż organizm, nie potrafi wykorzystać glukozy nawet wtedy, kiedy we krwi jest jej dostatecznie dużo. Cukier, tak jak inne składniki odżywcze jest dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Zanim jednak posiłek stanie się on dostępny do wykorzystania na poziomie komórkowym musi przejść przez szereg procesów odbywających się na terenie całego przewodu pokarmowego. Już w jamie ustnej na pokarm oddziałują enzymy, które zapoczątkowują rozkład skrobi i innych cukrów. Dalsze trawienie odbywa się w żołądku oraz jelicie. To jelito cienkie jest miejscem, gdzie cukry są przekształcane do związków prostych, a następnie wchłaniane do krwi, która roznosi je dalej po cały organizmie. Glukoza jest jednym z najważniejszych źródeł energii, jednak dopiero kiedy przeniknie ona z krwi do komórek może być wykorzystana przez organizm. Cukrzyca jest zaburzeniem metabolicznym, które na różnym poziomie zaburza wchłanianie glukozy, co doprowadza do stanu kiedy cukier, pomimo tego iż znajduje się we krwi, nie może być odpowiednio wykorzystany. Ponieważ nie może on być wchłaniany jego stężenie we krwi wciąż rośnie. Podczas gdy organizm stara się zaspokoić swoje zapotrzebowanie energetyczne wykorzystując białka oraz tłuszcze- co wywołuje chudnięcie, nerki nieustannie starają się usunąć nadmiar glukozy z krwi, w związku z czym jest ona wydalana wraz z moczem.

Idź do strony: 1 2 3 4 5 6 | następna strona



Wypowiedz się na forum...
Copyright © 2004-2007 Animalia.pl - wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu jest równoznaczne z akceptacją regulaminu. Kontakt z nami.
Animalia.pl korzysta z plików cookies. Aby dowiedzieć się do czego je wykorzystujemy kliknij tutaj.